Nieuws

Aleksej Navalny

Het volgende werd door Henk Veerdig uitgesproken namens Lijst Fier in de raadsvergadering van 26 februari jl.

Voorzitter, Navalny is dood. Schokkend nieuws. Internationaal nieuws.

Onze grote liberale staatsman Thorbecke heeft indertijd met onze Grondwet onze democratische rechtsstaat vormgegeven en gewaarborgd, hetgeen tot op de dag van vandaag uiterst waardevol is. Iets om te koesteren.

Het is goed te bedenken dat hierin Rijk, provincie en gemeente aan elkaar niet ondergeschikt maar nevengeschikt zijn.

Geopolitiek is uiteraard op het niveau van het rijk neergelegd, maar dat neemt niet weg dat wij ons als lokale burgers zeker ook mogen, ja, ons dienen uit te spreken over grove mensenrechtenschendingen, die burgers worden aangedaan. Om dus niet te zwijgen als universele mensenrechten meedogenloos worden geschonden.

Vz, Navalny is dood.

Aleksej Navalny was niet bang en was aanhoudend uitermate kritisch richting zijn overheid. Dat kostte hem en vele geestverwanten hun vrijheid, en uiteindelijk ver weggestopt, zelfs hun leven.

In Uhk stond afgelopen vrijdag ook mooi en terecht de oproep door de gemeente tot solidariteit richting Oekraïne, het land dat lijdt onder de oorlog, ontketend door het staatsapparaat van Rusland.

Aangezien ook onze niet vanzelfsprekende vrijheid doorlopend onderhouden en gekoesterd moet worden, is het goed om onze afschuw omtrent de dood van Navalny in deze openbare ruimte, het hart van onze lokale democratie, de raadszaal, uit te spreken. Bij deze.

Navalny riep op tot actie, “dont’t do nothing”. Deze kreet beklijft en heeft onze eilander dichter Gerda Posthumus geïnspireerd tot een gedicht, welke ik nu graag voorlees.


Don’t do nothing

uit het lood geslagen potlood
het hout nog in de mond
ontluisterd woord dat met de dood
bloedrood de avond vond

dit niet verdragen, deze wond
koud levenloos en groot,
het recht dat zich met hem verbond
een weg naar vrijheid bood

er is een kaars een raam een stoet
ik schrijf dit met een vingertop
witte letter zwarte toets

ver buiten in het donker staan
de mensen in een stad voorop
als wolken hier in zee vergaan

Gerda Posthumus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Sluiting Noordwester

Beste eilanders, eind vorige week kwam het bericht binnen van het bestuur van De Noordwester, waarin per heden de definitieve sluiting en ontbinding van het

Lees verder »

Vuurwerk

Het volgende artikel werd door Henk Veerdig namens Lijst Fier uitgesproken in de laatste raadsvergadering van dit jaar, op 18 december 2023. De hele vergadering

Lees verder »