Nieuws

De Russische aanval en de vrije democratie

Overpeinzing – Robert Lanting

Met afschuw kijk ik sinds 24 februari 2022 naar de Russische aanval op Oekraïne. Net als bij velen overheerst ook bij mij het gevoel van ongeloof en machteloosheid. Mensen die net als jij en ik gewoon hun leven leefden en plotseling hals over kop hun dorpen en steden verlaten. Trotse en dappere mannen en vrouwen die zich aansluiten bij de Oekraïense strijdkrachten om hun land helpen te verdedigen.

De Russische aanval is bizar. Bizar, omdat Oekraïne een land is met een vrije democratie, een gekozen regering en een eigen koers vaart. Bizar, omdat het er alle schijn van heeft dat Poetin een keuze heeft gemaakt die niet lijkt te worden gesteund door zijn eigen inwoners. Het is daarom zo ongelooflijk belangrijk om de waarden van de vrije democratie te verdedigen. Hoe meer mensen uit diverse landen (waaronder ook in Rusland zelf) zich uitspreken tegen de keuze die Poetin heeft gemaakt, des te krachtiger verenigen we daarmee onze solidariteit met de Oekraïners.

Ook wij op Vlieland hebben ons de afgelopen twee jaar beperkt gevoeld als gevolg van de coronapandemie. Maar hebben we ons ook voldoende gerealiseerd in wat voor democratie wij de afgelopen decennia hebben geleefd? De aanval op Oekraïne laat zien dat het niet vanzelfsprekend is om in vrede te leven en een vrije democratie te hebben.

Hoewel de ontwikkelingen zich snel opstapelen, behoud ik het vertrouwen in de kracht van de vrije democratie. Wat Lijst Fier betreft staan wij als Vlielandse gemeenschap klaar als het nodig is. Daarom de oproep aan allen uw steentje bij te dragen aan onze vrije democratie door op 14, 15 of 16 maart te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Soortenrijkdom en maaien

Deze tekst werd door Henk Veerdig uitgesproken namens Lijst Fier in de raadsvergadering van april 2024. Soortenrijkdom en maaien Vz, de letterlijke betekenis van het

Lees verder »

Aleksej Navalny

Het volgende werd door Henk Veerdig uitgesproken namens Lijst Fier in de raadsvergadering van 26 februari jl. Voorzitter, Navalny is dood. Schokkend nieuws. Internationaal nieuws.

Lees verder »

Sluiting Noordwester

Beste eilanders, eind vorige week kwam het bericht binnen van het bestuur van De Noordwester, waarin per heden de definitieve sluiting en ontbinding van het

Lees verder »