Nieuws

Lijst Fier haalt bijna 40 procent

Nieuwkomer op Vlieland meteen de grootste

Rosalie Mulder – Friesch Dagblad

OOST-VLIELAND Op Vlieland is nieuwkomer Lijst Fier de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. De lokale partij deed onder leiding van Henk Veerdig voor het eerst mee en behaalde 38,5 procent van de stemmen, goed voor drie zetels. ,,Het was een verrassing. We zijn er superblij mee en heel dankbaar.”

Lijst Fier-lijsttrekker Veerdig kwam in 2018 in de raad namens GroenWit, maar besloot niet veel later om zelfstandig verder te gaan. Volgens de voorlopige uitslagen krijgt zijn groen-liberale partij nu drie zetels, net als Nieuw Liberaal Vlieland (NLV), die de afgelopen vier jaar de grootste partij was. Daarachter volgen Algemeen Belang Vlieland (ABV) met twee zetels en GroenWit met één zetel.

,,Het is bijzonder”, reageert Veerdig. ,,We hadden wel een goed gevoel en dachten dat twee zetels erin leken te zitten. Maar we hadden nooit verwacht dat we de grootste zouden worden. Daar zat dus wel een verrassing in.”

De winst is moeilijk te duiden, maar het geeft in ieder geval vertrouwen, zegt Veerdig. ,,Ik heb drie jaar in de raad gezeten als eenmansfractie en dat is naar genoegen gegaan. En we zijn met zijn vijven een mooi groepje dat betrokken is bij het eiland. Dat wordt blijkbaar gewaardeerd.”

Transparant

Als grootste partij neemt Lijst Fier nu het initiatief om een coalitie te vormen. Wanneer maandag de definitieve uitslagen zijn vastgesteld, beginnen de verkennende gesprekken voor het college. ,,We willen alle partijen uitnodigen om te zeggen wat ze vonden van de uitslag. Uiteindelijk gaan we daar zelf een keuze in maken en voorleggen aan de kiezers hoe wij de uitslag interpreteren”, zegt Veerdig. ,,We gaan verantwoording afleggen voordat we de onderhandelingsgesprekken in gaan. En we hechten eraan dat alle partijen dat doen.”

En Veerdig heeft nog een nieuw element toegevoegd: de partij nodigt ook een aantal maatschappelijke organisaties uit voor de collegegesprekken. ,,We moeten het met zijn allen doen.”

Acht- of tienjarenplan

Voor de komende periode wil Lijst Fier zich inzetten voor woningbouw, de balans met toerisme, en verduurzaming. ,,We willen eigenlijk een acht- of tienjarenplan bouwen. Hoe kunnen we voor iedereen betaalbaar verduurzamen? Dat is een heel mooie opdracht die voor ons ligt. Daar gaan we iedereen bij betrekken. We hebben er ontzettend veel zin in.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Soortenrijkdom en maaien

Deze tekst werd door Henk Veerdig uitgesproken namens Lijst Fier in de raadsvergadering van april 2024. Soortenrijkdom en maaien Vz, de letterlijke betekenis van het

Lees verder »

Aleksej Navalny

Het volgende werd door Henk Veerdig uitgesproken namens Lijst Fier in de raadsvergadering van 26 februari jl. Voorzitter, Navalny is dood. Schokkend nieuws. Internationaal nieuws.

Lees verder »

Sluiting Noordwester

Beste eilanders, eind vorige week kwam het bericht binnen van het bestuur van De Noordwester, waarin per heden de definitieve sluiting en ontbinding van het

Lees verder »