Nieuws

Vlieland, in je element: over ontwikkeling en evenwicht

Henk Veerdig

Empedocles (ca. 492 – ca. 432 v.Chr.) was ook een eilander, maar duidelijk geen Vlielander. Deze ziener, staatsman en filosoof kwam van Sicilië. Zijn idee was dat alles zou bestaan uit een mengsel van de vier eeuwige elementen: aarde, lucht, water en vuur. Twee natuurkrachten, die van de liefde en van de strijd, werkten daar op in. Samen zorgde dit voor het ontstaan en het uiteenvallen der dingen.

 

Terug naar de basis

Het is mooi om te zien dat onze VVV een variatie op deze filosofie heeft gemaakt met haar slogan ‘Vlieland, in je element’. Met de gevoelsmatige verwijzing naar de woeste, ongerepte natuur, de zee, de rust en de ruimte. Een prima uithangbord. Terug naar de basis, met heerlijke voorzieningen voor het ‘goede leven’.

Inmiddels hebben wij met inzet van velen een prima pakket voorzieningen op het eiland voor onze welkome badgasten. Dat dit niet vanzelf gegaan is spreekt voor zich. Dat doorontwikkeling nodig maar niet vanzelfsprekend is, lijkt ook helder. Er blijken gelukkig altijd weer eilanders te zijn met inspirerende ideeën.

Waterroute

Als voorbeeld staat nu op de VVV-site een idee over het element water. Op initiatief van de VVV Vlieland, Staatsbosbeheer en Lab Vlieland werkt men aan de ontwikkeling van een ‘Waterroute’. Op negen plekken zal er iets verteld worden over de waterkringloop op, boven en onder het eiland. Een fraai project, passend bij de kleinschaligheid waar Vlieland groot in is. Hier zal natuureducatie, beweging en het belang van duurzaamheid gecombineerd worden in een mooie route.  

En nu verder

Al enige tijd is een instrument aanwezig voor eilanders met initiatieven die in een digitale setting aan de gemeenteraad hun plan kunnen presenteren. Dit is al enkele keren door eilanders opgepakt. Een prima instrument om elkaar op de hoogte te houden en een vroegtijdig gevoelen van de raad te polsen met betrekking tot eventuele haalbaarheid.

Ons streven is om, in goed overleg met elkaar, eilanders en lokaal bestuur te enthousiasmeren voor allerlei kwaliteitsverbeteringen op ons eiland.

Dus beste eilanders, schroom niet en vertel welk idee u heeft om onze eilander gemeenschap te verrijken.

Dat lijkt een goede opstap naar het kiezen van de juiste weg voor realisatie. Lokale democratie in optima forma. Samen Sterk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Bestaanszekerheid

Beleid bestaanszekerheid (gemeente Vlieland, samen met Harlingen, Waadhoeke en Terschelling) Voorzitter, voor steeds meer mensen is toegang tot basisvoorzieningen niet vanzelfsprekend. Bestaansonzekerheid dus. Er zit helaas

Lees verder »

Soortenrijkdom en maaien

Deze tekst werd door Henk Veerdig uitgesproken namens Lijst Fier in de raadsvergadering van april 2024. Soortenrijkdom en maaien Vz, de letterlijke betekenis van het

Lees verder »

Aleksej Navalny

Het volgende werd door Henk Veerdig uitgesproken namens Lijst Fier in de raadsvergadering van 26 februari jl. Voorzitter, Navalny is dood. Schokkend nieuws. Internationaal nieuws.

Lees verder »