Nieuws

Waddentweedaagse 2022 op Texel

Beste eilanders,

de fractie heeft afgelopen donderdag en vrijdag, samen met de overige leden van de raad en de gemeenteraadsleden van de vier andere Waddeneilanden, deelgenomen aan een tweedaagse bijeenkomst op Texel. Op dag één waren ook de beide Commissarissen van de Koning uit Noord-Holland en Fryslân een deel van de middag aanwezig. Naast tijd en ruimte om te netwerken en contacten aan te gaan met raadsleden van andere eilanden, hebben we twee inhoudelijke onderwerpen met elkaar besproken aan de hand van presentaties. 

Onder leiding van wethouder Rikus Kieft van Texel werden wij meegenomen in het proces op Texel om te komen tot een beheersing van de op het eiland breed ervaren toename van de toeristische drukte en welke negatieve gevolgen dat heeft voor inwoners van het eiland. Uiteraard in de wetenschap dat het toerisme met afstand de belangrijkste economische sector is waar het eiland ook beslist niet zonder kan. Het is dan ook balanceren op een dun koord en het zo goed mogelijk wegen van verschillende belangen. En dat vergt soms ook dat besluiten genomen moeten worden die niet door een ieder met applaus worden ontvangen. Interessante aanpak en mooie input die wij kunnen meenemen naar één van onze opdrachten uit het raadsakkoord, te weten de evaluatie van ons toeristisch beleid.

Op dag twee zijn we volledig bijgepraat over de voorbereidingen op het indienen van een aanvraag Regiodeal bij het Rijk. Het bezoek van de minister Hanke Bruins Slot eerder in augustus onder meer aan Vlieland heeft veel inzicht gegeven dat uitgewerkt kan worden in de definitieve aanvraag. Begin november wordt de aanvraag ingediend en in het eerste kwartaal van 2023 wordt de uitkomst verwacht. Daarna volgt, bij een positief besluit van het Rijk, nog een traject waarin de details verder uitgewerkt worden, het inrichten van de organisatie om de deal goed te kunnen uitvoeren en de omvang van het bedrag dat door het Rijk beschikbaar wordt gesteld. Spannende tijden, maar wij als fractie hebben veel vertrouwen in de gekozen aanpak.

Robert Lanting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Aleksej Navalny

Het volgende werd door Henk Veerdig uitgesproken namens Lijst Fier in de raadsvergadering van 26 februari jl. Voorzitter, Navalny is dood. Schokkend nieuws. Internationaal nieuws.

Lees verder »

Sluiting Noordwester

Beste eilanders, eind vorige week kwam het bericht binnen van het bestuur van De Noordwester, waarin per heden de definitieve sluiting en ontbinding van het

Lees verder »

Vuurwerk

Het volgende artikel werd door Henk Veerdig namens Lijst Fier uitgesproken in de laatste raadsvergadering van dit jaar, op 18 december 2023. De hele vergadering

Lees verder »