Nieuws

Soortenrijkdom en maaien

Deze tekst werd door Henk Veerdig uitgesproken namens Lijst Fier in de raadsvergadering van april 2024.

Soortenrijkdom en maaien

Vz, de letterlijke betekenis van het paradijs is ommuurde hof of tuin. Ons eiland, omringd door het water, zou als natuurrijke plek ook als zodanig kunnen worden betiteld. En met die natuur gaat het zoals bekend niet zo goed, ondanks de afwezigheid bij ons van industrie, intensief verkeer en landbouw. De insecten, als stapelvoedsel voor de vele beestjes, zijn in twintig jaar bijna gedecimeerd. Maar er is hoop, altijd. Aangezien toch blijkt dat alle kleine stapjes voorwaarts helpen.  

Wetende dat onze dijk onder constructie dit voorjaar logischerwijze weinig gaat toevoegen aan bloeiende planten, was in de maand april de week van de groene tuin. Toch werd er in die week volop door de gemeente gemaaid, dat wil zeggen de bermranden op standaardbreedte. Met alle respect en goede intenties van netheid en uitrol van de planning, wil ik hierover toch een suggestie doen. 

In het kader van het goede voorbeeld en om er nog een tandje bij te zetten, roep ik de gemeente en allen op om met het maaien nog bescheidener te zijn qua oppervlakte/breedte, of nog beter: even te wachten met maaien zodat vele bloemen tot bloei kunnen komen, waarmee de dierenwereld zijn voordeel doet. Deze wereld van de flora & fauna, waar wij deel van uitmaken.  Van groot belang in het kader van de soortenrijkdom (biodiversiteit).

Met dank aan degenen die mij hierover aangesproken hebben vanuit het dorp, vraag ik het college, hoe u kijkt naar deze oproep. Dank u.

Op de gemeentelijke website kunt u de raadsvergadering terugkijken en de reactie van de wethouder beluisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Aleksej Navalny

Het volgende werd door Henk Veerdig uitgesproken namens Lijst Fier in de raadsvergadering van 26 februari jl. Voorzitter, Navalny is dood. Schokkend nieuws. Internationaal nieuws.

Lees verder »

Sluiting Noordwester

Beste eilanders, eind vorige week kwam het bericht binnen van het bestuur van De Noordwester, waarin per heden de definitieve sluiting en ontbinding van het

Lees verder »

Vuurwerk

Het volgende artikel werd door Henk Veerdig namens Lijst Fier uitgesproken in de laatste raadsvergadering van dit jaar, op 18 december 2023. De hele vergadering

Lees verder »