Nieuws

Raadsvraag ordeverstoorders

Hier vindt u de schriftelijke vraag van Lijst Fier over een plan van aanpak voor ongewenst provocerend gedrag door jonge eilanders, en het antwoord van het college.

Eén reactie

 1. Complimenten voor de indeling van de site: jullie hebben het mooi en overzichtelijk gemaakt. Het is handig dat je in één oogopslag kunt zien welke punten door jullie in de raad zijn ingebracht en hoe het ermee staat. Hopelijk zullen de Gemeente Vlieland en andere partijen jullie voorbeeld volgen.

  Ik krijg enorme jeuk bij de reactie van het college op jullie brief: er wordt nergens gemeld dat de maat vol is en de betrokken ouders deze kinderen eens moeten gaan opvoeden. Ik weet dat dit makkelijk is gezegd, zeker omdat ik zelf geen kinderen heb. Maar kunnen we er iets anders van maken? Het blijft hetzelfde verhaal, jaar in jaar uit.

  Wat we in eerste plaats vooral lezen in de reactie is dat een heel bataljon werkgroepen de jeugd gaat vragen wat zij missen op Vlieland. Dat geeft de schijn dat we provocerend gedrag van de jeugd kennelijk goedpraten. Want tja, we zijn allemaal 13 geweest en er is hier zo weinig te doen he? Dan ga je toch rotzooi trappen enz.? Die arme kinderen enz. Conclusie college: het saaie eiland heeft het gedaan. Opnieuw; makkelijk gezegd van mijn kant, maar kunnen we er iets anders van maken?

  De hang-out die de jeugd heeft gekregen ging ook al niet lang mee. Ook bij dat incident is weggekeken; meteen gingen geruchten rond dat het vast mensen van de wal waren die de schade hadden berokkend.

  Het is de omgekeerde wereld. Laat de jeugd eerst maar eens leren te luisteren en leren inzien hoe veel we hier hebben, wat voor voorrecht het is te wonen in Nederland en al helemaal op Vlieland. Zeker in deze tijden van oorlog nabij. Natuurlijk klaagden ze in de Oudheid al over hetzelfde probleem, en zoals gezegd heb ikzelf geen kinderen. Maar ik heb wel recht van spreken door mijn jarenlange ervaring zowel in het onderwijs als aan het zwembad. Op het zwembad zie ik al jaren deze gemiddelde trend: als ik als badmeester kinderen aanwijzingen geef i.v.m. orde en veiligheid, en ze worden niet opgevolgd (protest, grote monden, niet luisteren enz.), dan komt dat 9 van de 10 keer van Vlielandse kinderen af – herstel, maak daar maar 19 van de 20 keer van. Kinderen van de wal volgen bijna altijd de aanwijzingen zonder problemen op.

  Ik laat aan de lezer over om te concluderen wat dit zegt over de rol van de ouders van de kinderen die provocerend gedrag vertonen op dit eiland. Die ouders zie ik niet in de schriftelijke reactie van het college terug. Ik hoop dat jullie als Fier gaan vragen waarom ze daar geen gesprekken mee aangaan, want hoewel ik geen sociale academie heb gedaan, het lijkt me niet zo moeilijk in te zien dat je de ouders toch echt in die discussie moet meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Soortenrijkdom en maaien

Deze tekst werd door Henk Veerdig uitgesproken namens Lijst Fier in de raadsvergadering van april 2024. Soortenrijkdom en maaien Vz, de letterlijke betekenis van het

Lees verder »